Varmepumpe

Pris til utfordrer

Undervisningsbygg får Varmepumpeprisen 2012 for å ha utfordret leverandører til å tenke nytt.


HEDRET: Bjørn Antonsen i Undervisningsbygg (til høyre) fikk pris av fjorårets vinner Arne Høeg (til venstre) i Single Phase Power. Bård Baardsen og Gunnar Solem mellom dem. Foto: Hilde Kari Nylund

Annonse

Det skjedde gjennom en idékonkurranse i 2009, hvor målet var å få fram nye og miljøvennlige varmeløsninger for Oslo-skoler som skulle fase ut oljefyring. ( Se relaterte saker).

En av vinnerne var konseptet Terralun som kombinerer sol, grunnvarme og varmepumpe. I fjor ble denne løsningen installert på Ljan skole i Oslo som erstatning for oljefyring.


Utfordrer leverandører

– Gjennom å utlyse en idekonkurranse utfordrer man leverandører av fornybare energiløsninger til å komme opp med konsepter som er betydelig bedre enn det som leveres i dag.

Det understreket styreleder Gunnar Solem i Norsk Varmepumpeforening (Novap) da prisen ble delt ut på Varmepumpekonferansen 2012.

Solem legger også vekt på at konkurransen ga mulighet til å prøve ut nye konsepter i praksis.

– Juryen vurderer at dette prosjektet vil ha store, positive ringvirkninger, understreker han.


God hjelp

Bjørn Antonsen tok imot prisen fra fjorårets vinner Arne Høeg i Single Phase Power, og understreket at Undervisningsbygg har fått god hjelp underveis.

– Oreec og NHO hjalp oss med å arrangere konkurransen og prosessen rundt, sa han under utdelingen.

Blant annet vektla Antonsen det å få til innkjøp på en måte som ivaretar innovasjon på enn bedre måte enn Undervisningsbygg tidligere har greit.


Minimal spisslast

Og selvsagt skal bidragsyterne i konkurransen framheves - i denne sammenhengen Asplan Viak som sto bak løsningen på Ljan skole.

Antonsen understreker at de gjorde en veldig god jobb med et konseptet som reduserte behovet for spisslast veldig.

– Vi har ikke turt å ta spisslasten helt bort, så vi har en liten kjel som fyrer med bioolje - men det er ikke sikkert det blir nødvendig å bruke den, sier han.


Lader varmelager

Skolen har fått en bakkesolfanger som produserer mye varme. Den sendes ned i et lager i fjellet.

– Siden dette er første driftssesong, kan jeg ikke si så mye om totale driftsresultater. Men det ser veldig bra ut så langt, fastslår Antonsen.Klikk her for å bestille abonnement på Norsk VVS

Utvalgte annonser - Stillingsmarked

Annonser